urnik3  jedilnik1  slovar2  SZJ

urnik1  prijekti1  povezave  intranet

moodle1   easistent (1)    Cogito

logo

Aktivno leto v Dijaškem domu Vič

Za nami je razburljivo in doživeto leto v v dijaškem domu Vič, kjer smo bivali, se učili, prenašali pohištvo, se zabavali in še kaj. Največji izziv je predstavljalo zgodnje jutranje vstajanje in lovljenje avtobusa.

Poskušali smo kar najbolj kvalitetno preživeti popoldanski prosti čas. Ob sredah smo se pod vodstvom Maje Kuzma učili mednarodnega znakovnega jezika.  Imeli smo več delavnic po metodi gledališke pedagogike. Pod mentorstvom Brigite Leban smo uspešno nastopali po okoliških šolah s predstavo Zgodba o polžku, ki je pomagal deklici. Študentje iz AGRFT-ja so o naših mladostnikih in življenju posneli kratki dokumentarec. Organizirali smo kitajski večer, kjer sta nas Nik in Lučka s svojim pripovedovanjem, kitajskim čajem in drugimi kulinaričnimi dobrotami popeljala v daljni Chendu. S poezijo gluhih smo se navdušenim gledalcem predstavili na različnih prireditvah. Dijaki so pomagali na mednarodni konferenci gledališke pedagogike in na festivalu Igraj se z mano, kjer so mimoidoče učili enoročne abecede gluhih.

Povezovali in družili smo se s polnočutnimi dijaki iz Dijaškega doma Vič in se vključili v nekatere njihove aktivnosti: nastopali smo s poezijo gluhih in pripravili tiramisu za sprejem fazanov v dijaško skupnost, nastopili na novoletni prireditvi z večerjo.

Zanimivo sodelovalno doživetje smo imeli v Escape Room-u, kjer smo morali napeti skupne moči in rešiti uganke, da smo pobegnili iz sobe. Obiskali smo Muzej iluzij in tekmovali v podiranju kegljev na bowlingu. Ob koncu leta smo imeli zaključni piknik, kjer so naši fantje dokazali, da znajo zakuriti ogenj in speči odlične čevapčiče. Naslednji dan smo se odpeljali na Koroško, kjer smo obiskali rudnik Mežica (podzemlje Pece) in se skozi rove podali eni na kolesih, drugi na kajakih.

Po napornem letu se že veselimo zasluženih počitnic, drugo šolsko leto pa novih skupnih dogodivščin.

Lučka in Veronika skupaj z mladostniki

Inovacijski projekt – OTROCI Z AVTISTIČNO MOTNJO V DOMU ZAVODA ZA GLUHE IN NAGLUŠNE LJUBLJANA

mag. Valerija, Janhar Černivec, prof. ped., svetnica, Katarina Lovšin, univ. dipl. ped. in prof. soc., mentorica

OTROCI Z AVTISTIČNO MOTNJO V DOMU ZAVODA ZA GLUHE IN NAGLUŠNE LJUBLJANA

Povzetek strokovnega prispevka:

Za Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana (v nadaljevanju: ZGN Ljubljana) avtistična motnja ni nekaj novega. V tej instituciji srečujemo otroke z avtistično motnjo (v nadaljevanju AM) že desetletja. Res so bili ti otroci maloštevilni in res smo imeli samo nekaj strokovnih delavcev, ki so se strokovno posvetili temu izzivu

Zadnje desetletje prihaja v ZGN Ljubljana vse več otrok z AM. Nekaj zadnjih let ti otroci že predstavljajo četrtino populacije otrok, ki jih v ustanovi obravnavamo. Drugi otroci v ZGN Ljubljana so gluhi in naglušni in otroci z govorno-jezikovnimi motnjami. Otroke z AM obravnavajo naši govorni terapevti, imamo jih v vrtcu, še mnogo več v osnovni šoli, veliko jih je v srednji šoli, posledično jih imamo vsako leto več tudi v domu. Na osnovi opisane situacije lahko razumemo, da teh nekaj, prej omenjenih, strokovnih delavcev ni bilo več dovolj za obvladovanje situacije. Na nove razmere smo se v ZGN Ljubljana odzvali odgovorno in konstruktivno: po znanje smo šli v tujino. Organizirali smo notranja strokovna izobraževanja, ki jim rečemo: Delimo si znanja. Prijavljamo smo se na evropske projekte, ki nam omogočajo daljše obiske tujine, tam hospitiramo v institucijah, ki se ukvarjajo z vzgojo, izobraževanjem in usposabljanjem otrok z AM. Spoznavamo njihove primere dobrih praks. Naši strokovni delavci se udeležujejo strokovnih izobraževanj tudi doma, se povezujejo z organizacijami, društvi, centri, ki delajo na področju AM.

V domu smo prejšnje šolsko leto začeli z novo obliko vzgojne skupine: vzgojna skupina za otroke z AM. K tej odločitvi so botrovale. dolgoletne izkušnje pri vzgojnem delu z otroki s posebnimi potrebami, znanje in težke razmere v življenju in delu v našem domu.

Ključne besede: avtistična motnja, vzgoja, otrok

Celotno besedilo

Jadralni tabor po Istri

Za nami je čudovita izkušnja 4-dnevnega vzgojno-izobraževalnega jadralnega tabora po Istri, ki je potekal od 25.5. do 28.5.2016. Projekt “Jadranje za jutri”, ki ga že vrsto let organizira društvo Sappa iz Kamnika, je namenjen skupini otrok s posebnimi potrebami, pri kateri se inovativno in učinkovito poveča komunikacija in pripadnost skupini. Mladostniki so imeli ne glede na posebne potrebe in socialni status možnost izkusiti čar jadranja, vzpostaviti drugačen stik z morjem in sodelovati kot aktivni člani posadke na jadrnici. In ravno slednje je bilo za večino nepozabna izkušnja, saj brez pripadnost in timskega dela namreč ne gre.

Mladostniki so se naučili optimalnega sodelovanja v raznih situacijah, povečali pogostnost medsebojne komunikacije ter predvsem dosegli višjo raven motiviranosti, vse to ob izdatni meri nalezljivega smeha, dobre volje nas vseh ter občutka pripadnosti skupini v soočenju z naravo skozi izkustveno učenje.
Dnevi, ki so jih mladostniki stanovanjske skupine preživeli na jadranju so idealna osnova za doseganje zastavljenih ciljev, kot so socialna integracija, strpnost, medsebojno razumevanje in zavzemanje za mirno reševanje konfliktov. Doživljanje jadranja in morja od vse posadke zahteva posebno skrb ter upoštevanje in spoštovanje drug drugega.
Mladostniki so v štirih dneh izkusili nepozabno doživetje ob odkrivanju lepot naravnih rezervatov otočja Brijonov ter Kamenjaka. Dobili so enkratno priložnost krmarjenja jadrnice,  jadranja na veter, surfanja SUP-a med jadranjem, vožnje s čolnom, plavanja sredi morja, potapljanja, plezanja na jambor ter animiranih večerov, kjer so nam skiperji iz društva pripravili zmeraj nekaj slastnega za pod zob in pa pravo zabavo, kjer smo plesali tako vzgojitelji, učitelji, skiperji kot otroci in mladostniki.

Društvu Sappa smo zato res neizmerno hvaležni za njihovo srčnost ter za res nepozabne in pustolovske štiri dni, saj so nam pomagali spoznati, kako dobro lahko delujemo kot skupina in marsikateremu izmed mladostnikov pomagali vliti tako zelo potrebno vero vase.

Več o sončnem in radostnem morskem vandranju pa povedo fotografije same.

Gojenci in vzgojiteljice stanovanjske skupine.

jadranje_2016-8 jadranje-za-jutri-2016-2-7

Več slik najdete tukaj.

Dan SZJ

Ob dnevu SZJ smo si dijaki in strokovni delavci, v četrtek, 12. novembra 2015,
ogledali predstavo »Rokova modrina«.
Predstava, v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, je bila prevajana tudi v slovenski znakovni jezik.
Za vse nas je bila to zanimiva izkušnja.
 
mladnisko1

115 letnica ZGNL

V torek 3.11. 2015 smo v Domu Frana Grma v družbi sodelavcev, gojencev in gostov, ob 115 letnici ZGNL, posadili 3 vinske trte stare sorte Isabela.  Pri sajenju nam je velikodušno pomagal  upokojeni profesor in strokovnjak za vrt in sadovnjak, gospod Trajče Nikoloski.

IMG_0112 IMG_0155 IMG_0167

Ravnateljica: Bernarda KOKALJ

E-mail naslov: bernarda.kokalj@zgnl.si

Tel. št.: +386 (1) 5800 532